4/05/2014

Zupa krem z czerwonej soczewicy i pora w wersji light


Dzisiaj przepis na sycącą, ale ubogą w kalorie zupę krem z soczewicą, czyli z  pożywnym warzywem strączkowym. Soczewica ma niski indeks glikemiczny i zawiera mało kalorii, to idealne warzywo, gdy chcemy odchudzić trochę nasze menu. Jest jednym z najbogatszych źródeł białka roślinnego. Przepis doskonale nadaje się do I fazy diety South Beach. A poza tym ma jeszcze jeden dodatkowy plus, tak jak wszystkie potrawy przygotowane z warzywami strączkowymi: cudownie się rozmnaża :-), czyli dosyć znacząco gęstnieje po wystygnięciu. Wtedy do zupy należy dodać trochę wody i ponownie delikatnie ją przyprawić.  Czerwona soczewica nie wymaga moczenia, natomiast jeśli chcielibyście  dodać  do zupy zwykłą zieloną soczewicę należy ją namoczyć przed gotowaniem  na 2-3 godziny w zimnej wodzie.



Zupa krem z czerwonej soczewicy i pora w wersji light

Składniki:
  • 400 g czerwonej soczewicy
  • 2 pory
  • 1 cebula
  • 1,5 litra bulionu ( przygotowanego na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej)
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • olej do smażenia

Wykonanie:
Cebulę kroimy w kostkę, w garnku o grubym dnie podgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę. Po chwili dorzucamy pokrojonego w plasterki pora. Do zupy użyłam prawie całego pora, nie tylko jego białą część. Warzywa dusimy przez 5 minut, po czym dodajemy soczewicę i dolewamy bulion. Wszystko gotujemy na małym ogniu, aż do miękkości warzyw, około 20 minut. Zupę przyprawiamy i miksujemy.


Print Friendly and PDF

10 komentarzy:

  1. Wspaniały kolor kremowa konsystencja, light - to co łubie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kolor piękny, smak też super, mimo, że tak mało składników, no i mało kalorii :)

      Usuń
  2. wygląda świetnie i ten kolor:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet nie przypuszczałam, że taki wyjdzie :-)

      Usuń
  3. ma interesujący kolor :] w pierwszej chwili myślałam, że to z zielonej soczewicy :]

    OdpowiedzUsuń
  4. Por i soczewica pięknie się komponują, pięknie !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jadłam nigdy tych warzyw w takim zestawie, więc było trochę ryzyka, ale duet jest b. smaczny :)

      Usuń
  5. Ja dodałam jeszcze 2 ząbki czosnku. Fajnie smakuje Wam też polecam dodawać.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super pomysł, bardzo lubię czosnek. Wypróbuję :-).

      Usuń