Wiosenna sałatka ze szparagami i winegretem musztardowym

zielona-salatka-na-talerzu

Dzisiaj kolejna odsłona warzywa, którego sezon właśnie się zaczyna, czyli szparagów. Oto szybka, wiosenna sałatka z wykorzystaniem młodych warzyw. Jako bazę tej sałatki potraktowałabym ziemniaki, szparagi i jajka. Co do reszty zielonych składników, wszystko zależy od Waszego gustu czy też tego co mamy w lodówce. Ja akurat miałam szpinak sałatkowy, więc go wykorzystałam. Możemy też do niej dodać rukolę, roszponkę... czyli co kto lubi.


Wiosenna sałatka ze szparagami  i winegretem musztardowym

Składniki:
  • 500 g młodych ziemniaków
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • garść szpinaku sałatkowego
  • 1 cykoria
Winegret:
  • olej rzepakowy
  • ocet balsamiczny
  • szczypta cukru
  • 1,5 łyżeczki musztardy
  • sól
  • pieprz
  • woda

Wykonanie:
Składniki winegretu mieszamy w szklance. 
Ziemniaki myjemy i gotujemy  w mundurkach na parze, aż będą miękkie. Ze szparagów odłamujemy  końcówki. To najprostszy sposób na pozbycie się stwardniałej końcówki. Szparag doskonale wie, w którym miejscu powinien się złamać :-). Szparagi gotujemy na parze przez 10 minut. Gdy przestygną kroimy na kawałki.
Ziemniaki studzimy, obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Szpinak płuczemy, cykorię kroimy w paski.
W misce układamy wszystkie warzywa, jajka kroimy w ósemki. Sałatkę polewamy sosem, mieszamy i podajemy.

Komentarze

  1. Jakie cudne kolory tej sałatki:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. też bym wybrała do niej szpinak, charakterna rukola mogłaby chyba stłumić cudowny smak szparagów. Zrobię koniecznie bo z każdym dniem sałatek chce się coraz bardziej :) sąsiedzkie pozdrowienia!!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz