4/23/2014

Jajka faszerowane żółtym serem i pomidorami


Wiem, że po Wielkanocy pewnie już nie możecie patrzeć na jajka, ale zawieruszył mi się tu jeszcze jeden bardzo prosty i fajny przepis. Gości w naszym domu już od ponad 25 lat, "zgapiony" gdzieś od jakichś znajomych.
Składnik farszu zaskakują do tego stopnia, że gdy pytam kogoś kto je te jajka po raz pierwszy z czego jest zrobiony, nikt nie potrafi powiedzieć co jest w środku, oprócz żółtka oczywiście :-).



Jajka faszerowane żółtym serem i pomidorami

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki drobno startego żółtego sera
  • 2-3 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka posiekanego koperku 


Wykonanie:
Jajka kroimy na pół, wyjmujemy żółtka i wkładamy do miski. Ucieramy je lub rozgniatamy widelcem z majonezem. Następnie dodajemy koncentrat, starty ser, koperek i przyprawy. Farsz przekładamy do rękawa cukierniczego z dużą tylką w kształcie gwiazdki lub do dekoratora i napełniamy nim połówki jajek. Jeśli nie mamy dekoratora farsz możemy po prostu wykładać łyżeczką.


Print Friendly and PDF

2 komentarze:

  1. Podobają mi się :) W wersji lux można zrobić z suszonymi pomidorami z zalewy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, super pomysł z tymi suszonymi :-).

      Usuń