4/06/2014

Chleb tygrysi (Dutch crunch bread)

 

W tym tygodniu w cyklu Wypiekanie na śniadanie Małgosia ze Smaków Alzacji podrzuciła nam pomysł na tygrysi chleb, a przepis został zaczerpnięty od  Berniki z Mojego kulinarnego pamiętnika. Chleb pięknie wyrósł, następnym razem upiekę dwa mniejsze, bo wyszedł mi ogromny bochen. W środku jest bardzo delikatny i puszysty, a skórka jest chrupiąca. Na dodatek cudownie pachnie dzięki olejowi sezamowemu.



Chleb tygrysi (Dutch crunch bread)

Składniki
Zaczyn:
Ciasto właściwe:
  • zaczyn
  • 450-500 g mąki pszennej chlebowej typ 750 
  • 100 g ciepłej wody
  • 230 g ciepłego mleka
  • 1/2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju sezamowego lub rzepakowego
Polewa skorupka:
  • 7 g  suchych drożdży
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka oleju sezamowego lub rzepakowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 120 g mąki ryżowej



Wykonanie:
Do miski wsypujemy drożdże, zalewamy je wodą, dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy na 10 minut, aż drożdże zaczną pracować. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki zaczynu, wyrabiamy elastyczne ciasto. Miskę smarujemy olejem, wkładamy do niej ciasto, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki.
Następnego dnia do zaczynu dodajemy wodę, mleko i cukier. Wszystko wyrabiamy mikserem z hakiem, po czym dodajemy olej, sól i stopniowo mąkę. Całość zagniatamy na średniej prędkości, do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski. Wtedy ciasto przekładamy na omączony blat i wygniatamy przez 4 minuty. Formujemy z niego kulę i z powrotem wkładamy do natłuszczonej miski na 60 minut lub do podwojenia jego objętości. Miskę umieszczamy w ciepłym miejscu.
Po tym czasie ciasto wyjmujemy z miski, odgazowujemy je i ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia. Po drugim wyrastaniu z ciasta formujemy bochenek i wykładamy go na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.
Odstawiamy do wyrośnięcia na czas przygotowania polewy.
W tym czasie wszystkie składniki polewy miksujemy, polewa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany, tak aby nie ściekała  z chleba. Polewę odstawiamy na 15 minut, a następnie chleb delikatnie malujemy polewą przy użyciu pędzla. Odstawiamy go na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, na jego dnie umieszczamy miseczkę z wodą. Jeśli posiadamy kamień do pieczenia nagrzewamy go w piekarniku. Chleb pieczemy około 60 minut. Studzimy na kratce. 




Zajrzyjcie również do:
Lidii z FB
Małgosi z Smaków Alzacji
Izy ze Smacznej pyzy
Moniki z Matki wariatki
Marghe z Po prostu Marghe
Dobrawki z Bona apetita


Print Friendly and PDF

12 komentarzy:

  1. Cudowny chlebek, piękna skórka i chrupiąca, upieczesz jeszcze ?bo ja owszem.
    Dzięki za wspólny czas przy pieczeniu i wymianie uwag.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dorotko, zdecydowanie jeszcze upiekę ! Jest fantastyczny !

      Usuń
  2. dziękuję za wspólne pieczenie

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliczny :), dziękuje za wspólny czas.

    OdpowiedzUsuń
  4. ładny chlebuś, dziękuję za wspólne pieczenie

    OdpowiedzUsuń
  5. Tutaj to pantera, i to rasowa! :)
    Dziękuję za wspólny wypiek no i oby do kolejnego weekendu!

    OdpowiedzUsuń