3/31/2014

Szynka pieczona w ziołach

plastry-szynki-na-talerzu

 Zbliżają się Święta wielkanocne, więc powoli trzeba kompletować listę potraw, które możemy przygotować na świąteczny stół. Dziś jedna z propozycji mięsnych, czyli pieczona szynka w ziołach, która możemy potem wykorzystać na dwa sposoby: pokroić jak wędlinę i zjeść na zimno z chrzanem  lub sosem tatarskim, lub potraktować jak danie obiadowe i podać na ciepło polane sosem, który powstał  w trakcie pieczenia. 

Szynka pieczona w ziołach

Składniki:
  • 1,2 kg szynki kulki
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1 łyżeczka suszonej cebuli
  • 1 łyżeczka pieprzu młotkowanego
  • 2 łyżki oleju
  • sól


Wykonanie:
Ze wszystkich ziół, musztardy i oleju robimy pastę, którą potem nacieramy szynkę. Mięso wkładamy do rękawa do pieczenia i umieszczamy w lodówce na 24 godziny.
Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy szynkę przez 1,5 godziny.
Po wyjęciu z piekarnika szynkę studzimy w rękawie, następnie z niego wyjmujemy, a sos, który powstał w trakcie pieczenia, przelewamy do garnuszka do późniejszego wykorzystania.


Wielkanocne Smaki - edycja IV

Print Friendly and PDF

3 komentarze:

  1. szynka wg tego przepisu nie wymaga wielu zabiegów i można się cieszyć pięknym tradycyjnym i świątecznym daniem :D

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak, robi się sama :-)
      Pozdrowionka !

      Usuń