3/01/2014

Sałatka z bulgurem i kurczakiem


Postanowiłam odkurzyć przepisy z kaszami. Była już niedawno na blogu warzywna sałatka z pęczakiem. Dzisiaj będzie sałatka z bulgurem. I teraz pytanie na które nie do końca znalazłam odpowiedź: czy bulgur to rzeczywiście kasza ? Jest produkowany z ugotowanych,wysuszonych a później pozbawionych otrębów i zarodków ziaren pszenicy durum, ma wysoką zawartość błonnika, niski indeks glikemiczny i mało kalorii (100 g suchego bulguru to 342 kalorii). Występuje w trzech odmianach: drobno-, średnio- i gruboziarnistej. Ta ostatnia jest używana głownie do pilawu, ale ja postanowiłam ją wykorzystać jako składnik sałatki, 



Sałatka z bulgurem i kurczakiem

Składniki:

  • 1 szklanka suchego grubego bulguru
  • 2 szklanki bulionu lub wody
  • 1 mała pojedyncza pierś z kurczaka
  • 1/2 ogórka węża
  • 1/3 małej czerwonej papryki
  • 3 plastry sera feta
  • koperek
  • sok z cytryny
  • oliwa z oliwek EV
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Wykonanie:
Bulgur wsypujemy do garnka,  zalewamy gorącą wodą lub bulionem i podgrzewamy pod przykryciem na minimalnym ogniu przez 5 minut. Pozostawiamy do całkowitego wchłonięcia się płynu lub wystygnięcia kaszy.
Pierś oprószamy solą i pieprzem i smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, odstawiamy do przestygnięcia.
Paprykę,  ogórek i fetę kroimy w kostkę, wrzucamy do miski. Kurczaka kroimy w cienkie paseczki, bulgur mieszamy widelcem i wszytko dodajemy do miski. W szklance mieszamy sok z cytryny, oliwę, sól, pieprz i koperek. Sosem zalewamy sałatkę i wszystko dokładnie mieszamy.



Print Friendly and PDF

1 komentarz: