3/04/2014

Ciasto dyniowe z nutką pomarańczy


Dziś w ruch poszła nieco zapomniana przeze mnie ostatnio dynia. Przeglądałam zawartość zamrażarki i przypomniało mi się, że w  zeszłym roku porobiłam zapasy pieczonej dyni. Teraz nie pozostało już nic innego jak znaleźć jakiś fajny przepis na ciasto. Zainspirowałam się ciastem dyniowym z bloga  Kwestia smaku, prostym i  szybkim w przygotowaniu.
W oryginalnym przepisie do upieczenia tego ciasta było wykorzystane masło, postanowiłam je zastąpić olejem rzepakowym. Użyłam Oleju Beskidzkiego, który jest tłoczony przez Spółkę Bielmar z nasion rzepaku o obniżonej zawartości kwasu erukowego, a następnie poddawany rafinacji, czyli oczyszczaniu, dlatego doskonale nadaje się do użycia w  wysokich temperaturach.
Ciasto wyszło puszyste, delikatne, wilgotne, ze wspaniałym cytrusowym aromatem.
Zdecydowanie do powtórki !



Ciasto dyniowe z nutką pomarańczy


Składniki:
250 g zmiksowanej pieczonej dyni
200 g oleju rzepakowego, u mnie Olej Beskidzki Bielmar
1 szklanka cukru
3 jajka
1,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki kardamonu 

Do polewy:
1 łyżka cukru pudru


Wykonanie:
Tortownicę o średnicy 26 cm smarujemy tłuszczem i posypujemy tartą bułką. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
W garnuszku delikatnie podgrzewamy olej, wyłączamy ogień, dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia się cukru. Dodajemy mus dyniowy, esencję waniliową i pozostałe przyprawy, mieszamy. Z otrzymanej masy odlewamy pół szklanki, wykorzystamy ją później na polewę. 
Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek. Do mąki dodajemy masę dyniową i żółtka. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką. Gotową masę wylewamy na tortownicę i pieczemy około 45 minut.
Gdy ciasto jest już gotowe wyjmujemy je z piekarnika i studzimy.
Do odlanej masy dodajemy 1 łyżkę cukru pudru i 2 łyżki konfitury pomarańczowej, dokładnie mieszamy i wylewamy na wystudzone ciasto.




Print Friendly and PDF

2 komentarze: