3/14/2014

Chleb drwala



Zapomniałam dokarmić zakwas ! I już z pieczenia chleba byłyby nici, gdyby nie to, że przypomniało mi się, że mam jeszcze w domu gotowe mieszanki chlebowe. Znalazłam je jakiś czas temu w sklepie internetowym Chleb na zdrowie.pl. Jest to już kolejny chleb, który piekę  z tych gotowych mieszanek i co dla mnie ważne, nie zawierają one konserwantów, GMO ani GMM.
Chleb drwala to chleb pszenno-żytni z dodatkiem ziaren słonecznika, dyni i lnu.



Chleb drwala

Składniki:
1 opakowanie mieszanki na chleb drwala
310 g wody o temperaturze 30 stopni




Wykonanie:
Opakowanie zewnętrzne zawiera 3 torebki. Zawartość średniej torebki wsypujemy do miski, zalewamy wodą i odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie do miski wsypujemy zawartość pozostałych 2 torebek i wyrabiamy ciasto przez 20 minut. Po tym czasie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Następnie ciasto formujemy w kulę i przekładamy do koszyka do wyrastania wyłożonego ściereczką oprószoną mąką  i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 120 minut do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.
Ciasto możemy też przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, w której później upieczemy chleb.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, chleb delikatnie przekładamy na łopatkę, szybko nacinamy i wkładamy do piekarnika. Przed zamknięciem drzwiczek spryskujemy go wodą przez 5 sekund. Szybko zamykamy piekarnik i pieczemy chleb w tej temperaturze przez 5 minut, a następnie zmniejszamy ją do 180 stopni i pieczemy jeszcze około 30 minut.
Chleb studzimy na kratce. 
Chleb możemy też upiec w automacie do pieczenia chleba.


Print Friendly and PDF

1 komentarz: