2/27/2014

Zimowa zupa kukurydziana z boczkiem


 Dziś przerwa w słodkich wpisach na blogu. Dziś na przekór Tłustemu czwartkowi u mnie nie będzie słodko tylko wytrawnie i pikantnie :-). Zimą chętnie jadamy zupy, w takim razie pora na konkretną zupę z mięsną wkładką.  Szczerze powiedziawszy do tej pory nie jadłam jeszcze nigdy zupy z kukurydzą i dlatego ten przepis mnie zaintrygował... 
Inspiracja ChilliBite.pl.



Zimowa zupa kukurydziana z boczkiem

Składniki:
200 g wędzonego boczku w grubszych plastrach
2 łyżki oleju
200 g cebuli
200 g marchwi
700 g ziemniaków
2 puszki kukurydzy
1,5 litra bulionu ( robię przy użyciu  domowej warzywnej pasty bulionowej)
200 g gęstej śmietany 18%
szczypta chili
sól
pieprz
ew. natka pietruszki



Wykonanie:
Warzywa kroimy w kostkę, a boczek w paski. Na rozgrzanej patelni smażymy boczek na rumiano. Boczek zdejmujemy, a na patelnię wrzucamy wrzucamy cebulę. Jeśli jest za mało tłuszczu to dolewamy olej. Smażymy do lekkiego zrumienienia i dodajemy marchew, dalej lekko obsmażamy, po czym dodajemy ziemniaki i jeszcze chwile przesmażamy.
Do garnka wlewamy bulion, dodajemy podsmażone warzywa, boczek i kukurydzę z zalewą.Gotujemy do miękkości warzyw, około 15 minut. Po tym czasie w kubeczku mieszamy śmietanę z kilkoma łyżkami gorącej zupy, po czym całość wlewamy do zupy. Mieszamy, przyprawiamy i ewentualnie posypujemy natką.


Print Friendly and PDF

7 komentarzy:

  1. Zimy nie ma , u mnie wiosna , krokusy oszalały!
    A ta zupa , gdyby nie boczek , to też doskonała propozycja na obecną zimę-nie zimę.
    Bardzo apetycznie przyrządzona.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bożenko, wyjmuj boczek i konsumuj :-))))
      Krokusy mówisz, to lecę do ogródka zobaczyć co u mnie ?

      Usuń
  2. zupa wygląda świetnie, chętnie bym zjadła taka zapisuję przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  3. właśnie zjadłam... rewelacja!!!

    OdpowiedzUsuń