2/13/2014

Walentynkowe magdalenki


Walentynki już jutro ! Jeśli nie macie żadnego pomysłu ani zbyt wiele czasu, żeby coś przygotować, to podpowiadam Wam dziś jak zrobić szybkie, wilgotne i pyszne babeczki. Magdalenki przygotowuje się bardzo łatwo, zawsze wychodzą, a więc są idealne nawet dla niewprawnej, jeśli chodzi o pieczenie ręki. Wszystkie składniki po prostu ubijamy mikserem. 
Klasyczne magdalenki, to francuskie ciastka o kształcie muszelki, ale myślę, że z okazji Walentynek, wyjątkowo ten kształt możemy troszkę zmienić :-)




Walentynkowe magdalenki

Składniki:
3 jajka
200 g mąki pszennej
125 g cukru
50 ml mleka
100 ml oleju rzepakowego
8 g proszku do pieczenia

cukier puder do posypania



Wykonanie:
Jajka ucieramy z cukrem na gładką masę, następnie dalej miksując dodajemy powoli olej, połowę mąki, mleko, proszek do pieczenia i resztę mąki.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Silikonowe foremki w kształcie serca wypełniamy do 3/4 ciastem i ustawiamy na blaszce, blaszkę wkładamy do piekarnika.
Magdalenki pieczemy około 25 minut.
Gdy przestygną posypujemy cukrem pudrem.


Print Friendly and PDF

1 komentarz: