2/04/2014

Śródziemnomorskie przysmaki i mieszana sałatka hiszpańska


Kuchnia śródziemnomorska to jedna  z moich ulubionych kuchni. Zawsze kojarzy mi się z latem, podróżami, pięknymi widokami i pysznymi, a zarazem prostymi daniami jedzonymi w przytulnej restauracyjce na rynku małego miasteczka. U nas za oknem mróz i śnieg, zima nie daje o sobie zapomnieć..., przenieśmy się więc na chwilę w poszukiwaniu słońca i ciepła do  Hiszpanii...



Śródziemnomorskie przysmaki i  mieszana sałatka hiszpańska


Dzisiejszy wpis będzie trochę nietypowy, bo napiszę też parę słów o przysmaki.pl, czyli sklepie internetowym, w którym można kupić, między innymi delikatesy z tego regionu Europy.
Spośród wielu produktów wybrałam następujące:


Sos balsamiczny
Sos balsamiczny to nieodzowny składnik eleganckich sałatek. Jest też doskonały do carpaccio czy do grillowanych mięs. Balmi Glassa został wyprodukowany na bazie octu balsamicznego z Modeny. Jest zamknięty w poręcznej plastikowej butelce  z dozownikiem, o pojemności 260 ml. Jest gęsty, słodkawy, z delikatnym octowym posmakiem. Do sosu jest dołączoną ulotka w języku polskim  ze zdjęciami w jaki sposób możemy serwować ten sos.

Kapary w zalewie
Kapary wybrałam ze względu na mojego męża, który jest ich niezmiennym  wielbicielem od wielu lat. Kapary firmy Lombardi zdecydowanie odbiegają jakością od tych kupowanych w marketach. Owoce są duże, aromatyczne, zalewa nie jest przesolona. Kapary nadają potrawom charakterystyczny posmak, są doskonałe  zarówno na zimno, jak i na ciepło.

Filet  z tuńczyka
Dobrej jakości tuńczyk to podstawa smacznego dania, szczególnie gdy się go podaje na zimno, np. w sałatce. Czasami kupowanie czegoś w puszcze, to trochę jak kupowanie kota w  worku.... Przy szklanych opakowaniach firmy As do Mar nie ma tego problemu, od razu widać co jest w środku, dlatego ten filet  z tuńczyka od razu mi się spodobał, a na dodatek jest zalany oliwą z oliwek.

Sardynki

Sardynki As do Mar są specjalnie wyselekcjonowane zgodnie z wieloletnią tradycją tej firmy. Posiadają certyfikat "Friend of the sea". Są zalane oliwą z oliwek i zapakowane puszki o pojemności 120 g, sardynki dodatkowo posiadają eleganckie kolorowe pudełko.

Migdały prażone w łupinkach
Lubię bakalie, wykorzystuję je do ciast, granoli czy deserów, ale pyszne są też jako przekąska. Zaintrygowały mnie więc prażone solone migdały w łupinkach, obawiałam się czy nie będzie ciężko je rozłupywać ? Ale okazało się, że migdały obierają  się bardzo łatwo, a dzięki temu, że były prażone w łupinach zachowały cały swój smak. Migdały są zapakowane w plastikowe torebki o pojemności 200 g.

Żurawina wielkoowocowa suszona
Postanowiłam też spróbować suszoną żurawinę, wprawdzie nie pochodzi z Europy, tylko z Kanady, ale zaintrygowała mnie postać w jakiej jest sprzedawana.  Rożni się ona od tej dostępnej w naszych sklepach u nas. Ta jest lekka, rzeczywiście dokładnie wysuszona, kwaskowa. Będzie doskonała do domowej granoli czy też musli. Sprzedawana jest w 50 g opakowaniach.

Z czystym sumieniem mogę polecić sklep  przysmaki.pl. Sklep jest jasno i przejrzyście zaprojektowany, kategorie produktów są czytelne, robienie zakupów nie sprawia trudności. Jest też dostępna informacja o kosztach przesyłki, bez konieczności dodawania produktów do koszyka. Przesyłka została szybko zrealizowana za pośrednictwem firmy kurierskiej, a produkty były dokładnie zabezpieczone, szczególnie te szklane. Wszystko zostało  zapakowane w kartonowe pudełko wypełnione styropianowymi kosteczkami.

Ponieważ piękny filet z tuńczyka bardzo mnie kusił, postanowiłam przygotować na szybko, z wykorzystaniem innych przedstawionych tu produktów ensalda mixta, czyli najbardziej tradycyjną hiszpańską sałatkę.


Mieszana sałatka hiszpańska (ensalada mixta)

Składniki:
1/2 małej sałaty lodowej
2 pomidory
1/2 cebuli
2 jajka ugotowane na twardo
filet z tuńczyka w oleju
garść kaparów
oliwa z oliwek EV
sos balsamiczny
sól
pieprz

Wykonanie:
Sałatę kroimy w paski, układamy w salaterce i na nią kładziemy pomidory i jajka pokrojone w ósemki, cebulę pokrojoną w piórka, kawałki tuńczyka i kapary. Wszystko polewamy oliwą z oliwek i sosem balsamicznym, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.


Print Friendly and PDF

1 komentarz: