Marchewkowe muffiny w walentynkowej odsłonie



Wczoraj były walentynkowe magdalenki, a dzisiaj kolejny walentynkowy przepis z rodzaju last minute ! Szybkie muffiny bez komplikacji czy zbędnych procedur kuchennych: wszystkie składniki mieszamy, przekładamy do papilotek i pieczemy. Dosłownie w 40 minut mamy aromatyczne, wilgotne i przepyszne babeczki na słodki walentynkowy prezent lub poczęstunek.


Marchewkowe muffiny w walentynkowej odsłonie

Składniki:
1 jabłko pokrojone w kosteczkę 
2 szklanki mąki
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru brązowego
¾ szklanki cukru białego
1 szklanka wiórków kokosowych
1 szklanka tartej marchwi
1 szklanka rodzynek
1 szklanka oleju


Przyprawy:
1 łyżka cynamonu
1 łyżeczka cukru waniliowego
½ łyżeczki mielonych goździków
½ łyżeczki imbiru
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
½ łyżeczki kardamonu
¼ łyżeczki soli




Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.
W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki, a  w drugiej te mokre. Następnie łączymy i dokładnie mieszamy zawartość obu misek. Papilotki napełniamy do 3/4 wysokości ciastem i ustawiamy na blaszce do pieczenia.
Pieczemy przez ok. 25 minut. Babeczki studzimy na kratce, ubieramy w ozdobne osłonki i posypujemy cukrem pudrem.






Komentarze

Prześlij komentarz