2/25/2014

Jajka faszerowane pastą łososiową

jajka-z-pasta-na-polmisku

 Karnawał zbliża się powoli ku końcowi. Lada moment ostatnia karnawałowa sobota, a później ostatki. Dlatego moja dzisiejsza propozycja to szybka i prosta imprezowa przekąska. Można ją przygotować dzień wcześniej, należny wtedy jednak pamiętać o tym, żeby jajka dokładnie przykryć folią spożywczą, żeby farsz nam nie wysechł. Jeśli lubcie koperek, to można go też dodać bezpośrednio do farszu.



Jajka faszerowane pastą łososiową

Składniki:
100 g wędzonego łososia
6 jajek ugotowanych na twardo
3 łyżki majonezu
sok 1/2 cytryny
sól
pieprz
koperek



Wykonanie:
Jajka przekrawamy na pół, delikatnie wyjmujemy z nich żółtka. Łososia dzielimy na mniejsze kawałki i razem z żółtkami, majonezem, solą, pieprzem i sokiem z  cytryny blendujemy. Gotowy farsz przekładamy do rękawa lub dekoratora zakończonego tylką z dużą gwiazdką i wypełniamy białka. Jeśli nie posiadamy dekoratora jajka napełniamy po prostu przy pomocy łyżeczki. Ozdabiamy koperkiem.




Print Friendly and PDF

2 komentarze:

  1. eleganckie bardzo. Chętnie zrobię taką pastę, niekoniecznie do jajek :)
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń