1/06/2014

Przyprawa meksykańska do chili con carne


Po Świętach na razie mam dosyć polskiej kuchni i postanowiłam na chwilę wybrać się w małą podróż kulinarną i przenieść się w inny zakątek Świata, dość od nas odległy, do Meksyku. 
Nie używam gotowych mieszanek przypraw, więc dzisiaj podrzucę Wam pomysł jak zrobić swoją własną przyprawę, której użyjemy na przykład  do jednego z typowych dań kuchni meksykańskiej, chili con carne. Ja używam jej też do innych dań, do sałatek, do zup..., wszędzie tam gdzie w kuchni potrzebny jest aromat Meksyku.
Na blogu pojawił się wpis na chili con carne w wersji light, dla tych co na diecie; i przepis na sałatkę z kurczakiem.
Inspirację czerpałam w bloga Planet kitchen.




Przyprawa meksykańska do chili con carne

Składniki:
2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka mielonego kuminu
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka gorzkiego kakao
1 łyżeczka suszonej cebuli
1/2 łyżeczki suszonego czosnku
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki świeżo z mielonego czarnego pieprzu

Wykonanie:
Wszystkie składniki przyprawy dokładnie mieszamy i trzymamy w suchym szczelnie zamkniętym słoiku.



Print Friendly and PDF

2 komentarze:

  1. super zapisuje i zrobię wkrótce, mam wszystkie składniki.

    OdpowiedzUsuń