1/30/2014

Esencja pomarańczowa


Ostatnio wzięłam się za przetwarzanie pomarańczy. Robiłam już własną esencję waniliową, nie zawiera ona żadnych chemicznych dodatków, doskonale sprawdza się w  ciastach i deserach, więc czemu nie zrobić także pomarańczowej ?
I jak zwykle przy okazji jedzenia czy też przetwarzania pomarańczy przypominam: broń Boże nie wyrzucajcie skórek pomarańczowych ! Schowajcie je do plastikowego woreczka i przechowajcie w lodówce. Pamiętajcie również, aby owoce pomarańczy, których skórki przeznaczymy później do przetworów, przed obraniem porządnie umyć i sparzyć !
Tutaj znajdziecie propozycje jak smacznie przetworzyć pomarańczowe skórki, a następnie wykorzystać w kuchni. Możemy zrobić kandyzowane skórki pomarańczowe lub mieloną skórkę pomarańczową.

Esencja pomarańczowa
Czas przygotowania: 10 minut + czas maceracji
Składniki:
  • obrana skórka z 1 dużej pomarańczy
  • 125 ml wódki
  • 125 ml wody

Wykonanie:
Pomarańczowe skórki pozbawiamy  albedo, czyli białej skórki, która wprawdzie zawiera dużo witaminy C, ale przez to jest gorzkawa. Skórki kroimy w drobna kosteczkę, umieszczamy w szklanym naczyniu, po czym zalewamy wodą i wódką. Naczynie szczelnie zamykamy, potrząsamy nim i odstawiamy  w ciemnie i suche miejsce.
Po 2 tygodniach esencja już pięknie pachnie, ale najlepiej poczekać około 1,5 -2 miesięcy, żeby skórki oddały cały swój aromat.
Inspiracja  tutaj.



Print Friendly and PDF

2 komentarze: