12/27/2013

Śledź w oleju z cebulą


Powoli zapominamy o minionych  Świętach... Trzeba wziąć mały oddech i zacząć przygotowywać się do Sylwestra, który już lada moment. Był na blogu przepis na mojego ulubionego śledzia w sosie czosnkowym dzisiaj pojawi się przepis na klasycznego śledzika w oleju. Nie może go zabraknąć na żadnym imprezowym stole. Śledzie powinniśmy przygotować co najmniej jeden dzień przed Sylwestrem, najlepsze będą wtedy, gdy się lekko przegryzą z cebulą. Podaję je z razowym chlebem posmarowanym masłem. Tak mi najbardziej smakuje.




Śledź w oleju z cebulą

Składniki na 4 porcje
Czas przygotowania: 2,5 godziny + 12 godzin w lodówce

Składniki:
  • 400 g filetów śledziowych w zalewie
  • mleko lub maślanka do moczenia śledzia
  • 2 cebule
  • olej rzepakowy lub słonecznikowy tłoczony na zimno
  • świeżo zmielony kolorowy pieprz

Wykonanie:
Śledzia moczymy w mleku bądź w maślance przez około 2 godziny. Płynu musi być tyle, żeby przykrył śledzie. Po upływie 2 godzin warto sprawdzić czy filety są jeszcze bardzo słone czy też można je już opłukać. Wszystko zależy od tego jak mocno były solone filety, które kupiliśmy.
Cebulę obieramy i kroimy cienkie piórka, umieszczamy na sitku i przelewamy wrzącą wodą, pozostawiamy do ostygnięcia. Parzenie cebuli powoduje to, że traci ona ostry smak i staje się delikatniejsza.
Filety dokładnie płuczemy, wycieramy papierowym ręcznikiem, kroimy w dzwonka i układamy w głębszym półmisku. Na wierzchu układamy cebule i zalewamy olejem, na koniec posypujemy pieprzem. Odstawiamy na co najmniej 12 godzin do lodówki.



Print Friendly and PDF

2 komentarze:

  1. to jedyny sledz ktory tak naprawde mi smakuj e :) no, jest jessZcze jeden.... ;)

    OdpowiedzUsuń