12/05/2013

Rozgrzewająca zupa z soczewicy z karmelizowaną cebulą


Za oknem minusowa temperatura musimy więc rozgrzewać się od środka ! Inspiracją do tego dania była dla mnie Bea w kuchni. Przepis nieco zmodyfikowałam, gdyż nie miałam wszystkich składników. Koniecznie muszę zrobić przyprawę ras el hanout, której użyła Beaa póki co zdecydowałam się dodać harrisę. Wprawdzie obie przyprawy różnią się do siebie dosyć znacznie, harrisa jest zdecydowanie uboższa w aromaty, ale do soczewicy doskonale pasuje. Natomiast karmelizowana cebula dodaje zupie słodkawego posmaku, wykorzystam ten pomysł do innych zup. Bardzo mi posmakowała.
Polecam też inne rozgrzewające dania, np. grochową zupę-krem czy rozgrzewający krem z kalafiora z chili.


Rozgrzewająca  zupa z soczewicy z karmelizowaną cebulą


Składniki:
280 g soczewicy
400 g pokrojonych pomidorów z puszki
3 spore ziemniaki pokrojone w kostkę
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżka mielonego kuminu
1/2 łyżki mielonej kolendry
1/2 łyżeczki harrisy w proszku
1,2 litra wody lub bulionu*
olej rzepakowy
sól
* do zrobienia bulionu używam domowej warzywnej pasty bulionowej

Karmelizowana cebula
2 cebule
2 łyżki oleju rzepakowego
1/2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki brązowego cukru
1 mała papryczka chili (u mnie mrożona)
sok z 1/2 małej cytryny

Wykonanie:
Cebulę i czosnek drobno kroimy i podsmażamy na rozgrzanym oleju.
Soczewicę dokładnie płuczemy. Do cebuli i czosnku dodajemy przyprawy i jeszcze chwilę przesmażamy, po czym dodajemy pozostałe składniki zupy, oprócz ziemniaków. Gotujemy aż  soczewica lekko zmięknie, około 15 minut, po czym dodajemy ziemniaki i gotujemy kolejne 15 minut.
Dwie dodatkowe cebule kroimy w cienkie plasterki, papryczkę pozbawiamy nasionek i kroimy w bardzo drobno. Cebulę podsmażamy na oliwie, aż do zbrązowienia, wtedy dodajemy cukier, cynamon, chili i dalej smażymy. Gdy cukier się rozpuści dodajemy cytrynę i odstawiamy z ognia. 
Zupę podajemy z dodatkiem karmelizowanej cebuli i ewentualnie jogurtu naturalnego.



Print Friendly and PDF

3 komentarze: