12/02/2013

Pierniczki katarzynki


Udało mi się w końcu kupić foremkę do katarzynek ! Katarzynki piecze się szybko, a ciasto nie zawiera tłuszczu, ważna wiadomość dla osób liczących kalorie ;). Przepis pochodzi z książki "Ciasta domowe" Barbary Bytnerowiczowej, ale korzystałam z też z uwag Doroty.
Po upieczeniu pierniczki są twarde, należny je schować do puszki na co najmniej 2 -3 tygodnie, żeby zmiękły.


Pierniczki katarzynki

Składniki:
200 g miodu
1 łyżeczka przypraw korzennych do piernika
kilka łyżek karmelu ( zamiast karmelu dałam 1 czubatą łyżkę kakao)
100 g cukru pudru
1 jajko
400 g mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka gęstej śmietany


Wykonanie:
Wszystkie składniki zagniatamy na dosyć twarde ciasto, a następnie wałkujemy na grubość 0,5 - 1 cm, katarzynki nie mogą być cienkie. Foremką do katarzynek wykrawamy pierniczki, smarujemy je z wierzchu wodą i pieczemy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez około 12-15 minut.



Print Friendly and PDF

8 komentarzy: