12/21/2013

Owsiane ciasteczka


W naszym domu bez owsianych ciasteczek nie ma Świąt. Taka nasza rodzinna tradycja :). Moje dziewczyny pieką je od lat, cześć noszą na wigilijne spotkania, część zostaje w domu. W tym roku za pieczenie wzięło się młodsze dziecię. Przepis pojawił się u nas wiele lat temu, podpatrzony bodajże u którejś z moich sąsiadek. 
Serdecznie je polecam, żeby na stole było urozmaicenie i nie gościły na nim tylko i wyłącznie pierniczki ;). Są bardzo chrupiące i szybko znikają ze stołu.




Owsiane ciasteczka

Składniki:
2,5 kubka płatków owsianych 
3/4 kubka rozpuszczonej margaryny
2 jajka
1 kubek cukru
340 g mąki pszennej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka esencji waniliowej
1/2 łyżeczka soli
1/2 łyżeczka sody oczyszczonej


Wykonanie:
Płatki podsmażamy na  tłuszczu na małym ogniu na patelni. Kiedy są lekko brązowe zdejmujemy je z ognia, odstawiamy do wystudzenia.
W misce ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę. Do masy dodajemy ostudzone płatki owsiane i resztę składników, dokładnie mieszamy.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej kupki ciasta owsianego. Moja porcja na jedno ciasteczko to jedna łyżeczka. Trzeba pamiętać o tym, że ciasteczka urosną, więc musimy zachować pomiędzy nimi odstępy.
Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut, są gotowe gdy lekko zbrązowieją. Zdejmujemy je z blachy gdy są jeszcze ciepłe i  miękkie, stwardnieją gdy całkowicie wystygną.





Print Friendly and PDF

2 komentarze:

  1. bardzo ładne zdjęcia! często piekę takie ciacha, no, podobne :]
    ale są smakowite!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Ciacha mało fotogeniczne, ale pyszne :)

      Usuń