12/16/2013

Czerwony barszcz wigilijny na zakwasie


Czerwony postny barszcz to kolejny klasyk wigilijnej wieczerzy. U nas  w domu pojawia się obok zupy grzybowej  z łazankami. Z reguły podaję go z pasztecikami z pieczarkami lub  z pierogami z kapustą i grzybami. Można go też popijać bez żadnych dodatków. Do przygotowania barszczu na zakwasie musimy się zabrać na co najmniej tydzień przed Wigilią.  To już ostatni moment, żeby nastawić zakwas na burakach.. Potrzebuje on 7 dni, aby był gotowy do  użytku.
Zachęcam do gotowania barszczu na zakwasie właśnie, ma on niepowtarzalny smak, i według mnie ma zdecydowanie głębszy i pełniejszy aromat niż ten gotowany tylko na słodkich burakach.


Czerwony barszcz wigilijny na zakwasie

Składniki:
1,2 kg buraków
1,2 litra wody
1 łyżka domowej warzywnej pasty bulionowej lub włoszczyzna
szczypta kwasu cytrynowego
1 łyżeczka cukru
sól
pieprz



Wykonanie:
Buraki myjemy, obieramy i kroimy w plastry. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy buraki, kwasek cytrynowy i pastę bulionową. Jeśli nie mamy pasty dodajemy obraną włoszczyznę. Gotujemy do miękkości warzyw. Następnie dolewamy kwas buraczany, przyprawiamy, dobrze podgrzewamy, pilnując, aby barszcz się nie zagotował, straci wtedy kolor.




Print Friendly and PDF

4 komentarze:

  1. U mnie dziś również barszcz, ale nie na zakwasie. Taki może wypróbuję za rok :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie przygotowałam zakwas według Twojego przepisu - mam nadzieję, że barszcz będzie pyszny :)
    Mam jedno pytanie dotyczące przepisu na barszcz - te 12 buraków to ile tak mniej więcej w kilogramach?
    Bo różnie to bywa z tymi burakami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest oczywiście 1,2 kg buraków, wkradł mi się mały błąd :) Już poprawione !
      Też mam nadziej, że będzie smakował :)

      Usuń