11/05/2013

Tarta dyniowa z szynką i ryżem


Tym razem będzie przepis na dynię na słono. Przepis odkryłam w czeluściach moich notatek kulinarnych z hasłem "Tarta dyniowa ze skwarkami".  Bardzo pozytywnie mnie zaskoczył swoim smakiem, tylko zamiast skwarek dałam nieco chudszą szynkę. Myślę, że z boczkiem też byłaby pyszna !
Doskonała zarówno na ciepło, jak i później na zimno.


Tarta  dyniowa z szynką i ryżem

Składniki:
Kruche ciasto
  • 125 g zimnego masła
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • szczypta soli
Farsz

Wykonanie:
Składniki na ciasto szybko zagniatamy, formujemy kulę, przykrywamy folia spożywczą i wkładamy do lodówki.
Na patelni podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę, gdy się zeszkli dorzucamy do niej pokrojoną w kostkę szynkę i smażymy przez 2-3 minuty, po czym dodajemy ryż i też go lekko podsmażamy. Następnie wszystko zalewamy 200 ml wody z  dodatkiem past bulionowej i gotujemy na małym ogniu do momentu, kiedy ryż będzie miękki.
Formę na tartę o średnicy 24 cm natłuszczamy i wyklejamy schłodzonym ciastem, nakłuwamy widelcem i z powrotem chowamy do lodówki.
Do miski wbijamy jajka, dodajemy rozgniecioną widelcem pieczoną dynię i przestudzoną szynkę z ryżem. Dokładnie mieszamy i przyprawiamy.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i podpiekamy w nim ciasto do złotawego koloru, około 10-15 minut.
Po czym wypełniamy tartę farszem, temperaturę zmniejszamy do 180 stopni i pieczemy tartę około 45 minut.



Print Friendly and PDF

4 komentarze:

  1. Fantstycznie wygląda :) Jesienna tarta... Pomysłowe połączenie składników :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie połączenie składników jest super ! Sama bym na to nie wpadła :)

      Usuń