11/28/2013

Szarlotka na kruchym cieście


Szarlotka to jedno z najpopularniejszych ciast. Zawsze wychodzi, smakowicie pachnie w czasie pieczenia i doskonale smakuje, najlepiej jeszcze lekko ciepła ! Oczywiście najlepszy gatunek jabłek do upieczenia szarlotki to szara reneta. Niestety nie zawsze uda się ją kupić...
Tym razem zainspirowałam się szarlotka upieczoną przez Paulinę z bloga Czekoladą utkane, dodałam tylko trochę kardamonu i mielonych goździków, bo jabłka doskonale mi się z nimi komponują.
Mój przepis dołączam do akcji Korzenny Tydzień 2013.



Szarlotka na kruchym cieście

Składniki 
Ciasto
150 g masła
250 g mąki
70 g cukru pudru
1 duże żółtko
1 łyżka zimnej wody

Nadzienie
5 dużych jabłek
4 łyżki brązowego cukru
3 łyżki wody
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki kardamonu
1/2 łyżeczki goździków
1 jajko
cukier puder




Wykonanie:
Ze składników na ciasto szybko zagniatamy ciasto (ja używam to tego robota), formujemy kulę, którą dzielimy na pół. Następnie każdą część owijamy folia i wkładamy do lodówki na 60 minut.
3 jabłka obieramy i kroimy w cienkie plasterki, wrzucamy je do garnuszka, zasypujemy 3 łyżkami cukru i dodajemy wodę. Dusimy na małym ogniu przez około 20 minut, aż jabłka się rozpadną. na chwilę przed końcem gotowania dodajemy przyprawy korzenne, zostawiając 1/2 łyżeczki cynamonu.. Mus odstawiamy do przestygnięcia. Pozostałe 2 jabłka również obieramy i kroimy w plasterki.
Jedna część ciasta wyjmujemy z lodówki, wałkujemy i wykładamy nim dno tortownicy o średnicy 22 cm, natłuszczonej i wysypanej bułka tartą. Lekko wywijamy brzegi ciasta do góry. Na ciasto wykładamy mus jabłkowy i układamy na nim plasterki jabłek, posypujemy pozostałą łyżką brązowego cukru i cynamonem.
Tortownicę chowamy do lodówki i wyjmujemy z niej drugą część ciasta, które wałkujemy i kroimy w paski przy pomocy radełka. Paski posłużą nam do zrobienia dekoracyjnej kratki na cieście. Paski układamy na jabłkach.
Kratkę smarujemy rozkłóconym jajkiem i pieczemy przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Ciasto podajemy posypane cukrem pudrem.




Print Friendly and PDF

8 komentarzy:

  1. świetnie wygląda, ale bym zjadła ją:D:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No niestety, spóźniłas się troszkę :D :D

      Usuń
    2. ...ja się spózniłam...o prawie 2 lata hihihih

      Usuń
  2. Piękna, i fajnie, że z 2 rodzajów jabłek (tj. w 2 formach). Dziękuję za udział w Korzennym (podsumowanie się dziś ukaże).

    OdpowiedzUsuń