11/24/2013

Sałatka z buraków


Wczoraj mieliśmy klasyczny obiad: kotlety mielone, pure z ziemniaków i jako dodatek buraczki. Zawsze do takiego zestawu podawałam buraczki na ciepło, ale tym razem postanowiłam zmienić moje dotychczasowe przyzwyczajenie. Na blogu W kuchni Danusi wypatrzyłam taką oto sałatkę ! Zrobiłam i na pewno na stałe zagości ona na naszym stole.


Sałatka z buraków

Składniki:
500 g ugotowanych buraków
1 cebula
2 łyżki czerwonego octu winnego
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka majonezu
1 łyżeczka musztardy Dijon
sól
pieprz

Wykonanie:
Buraczki ścieramy na średniej tarce, dodajemy do nich pokrojową w  drobna kostkę cebulę i pozostałe składniki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na godzinę.




Print Friendly and PDF

9 komentarzy:

  1. A ja dzisiaj robiłam te buraczki pani Danusi do karkówki - również bardzo nam posmakowały :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja zdecydowanie wolę buraczki na ciepło, ale czasem w ramach odmiany serwuję też na zimno, muszę wypróbować taką wersję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu spróbuj koniecznie. Ja muszę jeszcze przetestować wersję z jabłkiem.

      Usuń
    2. Z jabłkiem to ja robię na ciepło ;)
      A taką wersję spróbuję

      Usuń
    3. A tej na ciepło z jabłkiem to nie znam...

      Usuń
  3. uwielbiam domowe buraczki:) mniam mniam:)pozdrawiam:www.martawkuchni.blog.pl

    OdpowiedzUsuń