Muffiny gruszkowe z czekoladą


Korzystając z ostatnich chwil gruszkowego sezonu postanowiłam upiec muffinki. Inspirowałam się przepisem na muffinki z gruszką z Moich wypieków, ale troszkę go zmieniłam. Gruszkowe muffinki robi się bardzo szybko, są wilgotne w środku, a połączenie świeżego imbiru, gruszki i gorzkiej czekolady bardzo smakowite.

Muffiny gruszkowe z czekoladą

Składniki na 14 sztuk:

  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 140 ml śmietany
  • 125 ml oleju
  • 2 jajka
  • 300 g gruszek
  • 50 g gorzkiej czekolady




Wykonanie:
W jednym naczyniu mieszamy mąkę, proszek i cukier. W drugim łączymy starty świeży imbir, śmietanę, olej, i jajka.
Gruszki obieramy i kroimy w kostkę. Zawartość obu naczyń łączymy ze sobą, dodajemy do nich gruszki i pokrojoną w kawałeczki czekoladę, krótko mieszamy do połączenia składników.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Papilotki napełniamy ciastem do 3/4 wysokości foremki i pieczemy około 20-25 minut.
Podajemy posypane cukrem pudrem.


Komentarze

Prześlij komentarz