Ciasto dyniowo-pomarańczowe z suszonymi owocami



Dzisiaj kolejny przepis na słodką dynię ! Muszę powiedzieć, że jestem zaskoczona kulinarną użytecznością dyni. Można z niej zrobić wszystko, i na słodko i na wytrawnie.
Dziś będzie szybkie ciacho, a inspirację do jego wykonania zaczerpnęłam z bloga W krainie smaku.
Ponieważ do przygotowania ciasta nie dodaje się cukru, tylko suszone owoce, po upieczeniu należy ciasto obficie posypać cukrem pudrem.

Ciasto dyniowo-pomarańczowe z suszonymi owocami

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 80 g posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka olejku pomarańczowego
  • 2 łyżki gęstego jogurtu
  • 3/4 szklanki pieczonej dyni
  • 4 suszone figi
  • 2 suszone brzoskwinie
  • cukier puder do posypania

Wykonanie:
W jednym naczyniu łączymy mąkę, sól, proszek do pieczenia, przyprawy, pokrojone w kosteczkę suszone owoce i skórkę. W drugim łączymy jajko z olejem i jogurtem. Na koniec łączymy zawartość obydwu naczyń i dodajemy pure z pieczonej dyni.
Formę szklaną o wymiarach 20 x 20 cm wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej ciasto.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy w nim ciasto przez około 30-40 minut.
Gdy ciasta wystygnie podajemy je obficie posypane cukrem pudrem.



Komentarze

  1. Wyśmienite!
    A z dynią w kuchni można wszystko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Muszę powiedzieć, że ciągle odkrywam dynię !

      Usuń
  2. Bardzo dużo aromatycznych dodatków, to musi byc pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto bardzo apetyczne :) dynia jest bardzo uniwersalna...też to ciągle odkrywam. Pozdrowienia z akacjowego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu, nie przypuszczałam, że aż tak uniwersalna... Dobrze, że po latach na wygnaniu, znowu wraca do łask !

      Usuń
  4. Kolor ma piękny!
    Uwielbiam dynię, między innymi właśnie za jej uniwersalność :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz