10/14/2013

Mus śliwkowy


Najprostsze z najprostszych ! Nawet nie przypuszczałam, że może być takie dobre ?! Wypatrzyłam gdzieś przepis na sernik z musem śliwkowym... na razie nie miałam zamiaru go robić, bo przecież ciągle dynia na tapecie ;), ale tak na przyszłość, na jesienny lub zimowy chłodny wieczór... I zrobiłam mus na próbę, a właściwie zrobił się sam :). A teraz mogę już zrobić porządny zapas na zimę, na 100% się nie zmarnuje !


Mus śliwkowy
Składniki:
1,5 kg śliwek
3 łyżki cukru

Wykonanie:
Śliwki drylujemy, kroimy na małe kawałki, zasypujemy cukrem i odstawiamy na kilka godzin, aby śliwki puściły sok.
Następnie gotujemy na malutkim ogniu, pod przykryciem, aż śliwki zrobią się całkiem miękkie. Odstawiamy do przestygnięcia, a następnie miksujemy.
Jeśli konsystencja wydaje się nam za rzadka, to mus możemy jeszcze odparować bez przykrycia, co jakiś czas mieszając.



Print Friendly and PDF

3 komentarze:

  1. Pyszności jesienne, dzisiaj na targu śliwek mnóstwo, chyba jednak jeszcze wykorzystam, przepisy kuszą ogromnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bożenko, zachęcam, roboty przy tym tyle co nic :)

    OdpowiedzUsuń
  3. a ile wychodzi z tej 1,5 kg? około litra?

    OdpowiedzUsuń