10/06/2013

Drożdżowy kwiat z gruszkami i pomarańczą



Parę dni temu na blogu Zapach chleba wypatrzyłam taki piękny wypiek pod tytułem drożdżowy kołacz ze szpinakiem. Oglądałam go ze wszystkich stron i zastanawiałam się jak można zrobić takie cudo ? I czy w ogóle będę potrafiła... ? Zachęcona przez Wisłę, że jednak dam radę, postanowiłam podjąć wyzwanie :-), ale chciałam zrobić wersję na słodko i wymyśliłam, że będzie to farsz gruszkowo-pomarańczowy.  
Tak więc dziś prezentuję Wam to co mi wyszło ! Ciasto jest przepyszne. Niestety nie wyszło mi tak pięknie jak u Wisły, bo przesadziłam trochę z ilością farszu i warstwy ciasta troszkę mi się rozjechały :-)
Wisło, jeszcze raz dziękuję za zachętę ! I będę próbowała ponownie !

Drożdżowy kwiat z gruszkami i pomarańczą
Czas przygotowania: 180 minut
Składniki na ciasto:
  • 10 g świeżych drożdży
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 75 g rozpuszczonego masła
  • 2 jajka
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
Składniki na nadzienie:
  • 3 gruszki
  • 9 łyżek cukru
  • 2 pomarańcze
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/2 łyżeczki goździków
  • 1 łyżeczka cynamonu


Wykonanie:
Z drożdży, 1 łyżeczki cukru, 1/2 szklanki mleka i 3 łyżek mąki robimy rozczyn. Zostawiamy do wyrośnięcia. Następnie pozostałe składniki ciasta łączymy z rozczynem i wyrabiamy. Odstawiamy przykryte do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
W tym czasie szykujemy nadzienie. Gruszki obieramy, kroimy w małe kawałki. Wkładamy do miseczki, podlewamy odrobiną wody i wkładamy na 5-7 minut do mikrofali. Gdy będą miękkie przekładamy je do garnka, zasypujemy cukrem, dodajmy sok z jednej pomarańczy, startą skórkę z dwóch pomarańczy i przyprawy. Gotujemy na małym ogniu, aż owoce całkiem się rozpadną, a płyn zredukuje, wtedy miksujemy i odstawiamy do przestygnięcia.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części i wałkujemy na placki o średnicy 30 cm. Następnie pierwszy placek wkładamy do szklanej formy o średnicy 30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. W ten sposób będziemy panować nad odpowiednią średnicą ciasta, a warstwy nie będą się nam rozjeżdżać.
Pierwszy placek smarujemy nadzieniem, układamy na nim drugi placek, który smarujemy nadzieniem, układamy na nim trzeci placek, też go smarujemy, a na niego układamy czwarty placek, którego już nie smarujemy.
Ciasto razem z papierem do pieczenia przekładamy na blachę i  formujemy kwiat, zgodnie z instrukcją na filmie.
Uformowany kwiat pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Wyrośnięty smarujemy białkiem lub jajkiem i posypujemy brązowym cukrem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.



Print Friendly and PDF

21 komentarzy:

  1. najpiękniejsze ciasto jakie ostatnio widziałam :) brawo! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moim zdaniem wygląda wspaniale :) Musiał pachnieć bosko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pachniało !!! Zestaw drożdżowe plus gruszka i pomarańcz boski :)

      Usuń
  3. Coś pięknego! Może zechcesz mnie zaadoptować? ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda imponująco! Wszelkie drobne "niedoskonałości" sprawiają, że wygląda jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda niesamowicie pięknie! Gratuluję takiego wypieku :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Też widziałam u Wisły i mam na Niego ochotę. TWÓJ TEŻ PIĘKNY ;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawda, że ten Wisły to mistrzostwo ? Nad moim jeszcze troszkę muszę popracować ;)

      Usuń
  7. No to skusiłaś mnie, tym razem na slodki :) Pieknie wyszedł.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, ale jeszcze muszę go dopracować ;) W smaku był boski !

      Usuń
  8. ależ wspaniałości :) zachęciłaś mnie by takie cudeńko stworzyć :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda tak znakomicie, że upiekę go sama, ale ze śliwkami :-)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń