Budyniowa tarta z figami i śliwkami



Dzisiejszy przepis na pyszną owocową tartę wynalazłam na blogu Kuchnia Doroty. W oryginale tarta jest ze śliwkami, ale ponieważ mamy sezon na figi, postanowiłam też dodać do niej te słodkie i niezwykle smaczne owoce. Bardzo aromatycznym dodatkiem jest też starta skórka z pomarańczy, którą dodałam zarówno do nadzienia, jaki i do kruchego ciasta.


Budyniowa tarta z figami i śliwkami
Składniki:
Kruche ciasto
200 g mąki pszennej
3 łyżki soku z pomarańczy
starta skórka z połowy pomarańczy
100 g zimnego masła
szczypta soli
1/4 szklanki brązowego cukru
1 białko do posmarowania ciasta

Nadzienie
1 budyń śmietankowy
1,5 szklanki mleka
1 łyżka masła
strata skórka z połowy pomarańczy
1 żółtko
300 g śliwek
3 dojrzałe figi


Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy, formujemy kulę, owijamy folią i wkładamy na 30 minut do lodówki.
W międzyczasie możemy przygotować budyń, który gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, z tym, że my zużyjemy tylko 1,5 szklanki mleka. Do gorącego budyniu dodajemy skórkę pomarańczową i masło; dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia, nie zapominając o zamieszaniu budyniu raz na jakiś czas, aby nie powstał nam na nim kożuch. Do letniego budyniu dodajemy żółtko i mieszamy.
Dno szklanej formy do tarty o średnicy 24 cm smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką. Boki zostawiamy czyste.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i wylepiamy nim formę. Dno nakłuwamy dosyć gęsto widelcem i smarujemy białkiem, a następnie wkładamy do zamrażarki na 1 godzinę.
Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni i podpiekamy w nim tartę przez około 15 minut, aż do zrumienienia jej brzegów.
Tartę wyjmujemy z piekarnika, nakładamy na nią budyń oraz pokrojone w plasterki śliwki i figi, po czym z powrotem umieszczamy ją w piekarniku na 35 minut.
Ciasto podajemy po całkowitym wystudzeniu.


Komentarze

  1. Uwielbiam figi. Twoja tarta wygląda wspaniale:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pierwszy raz piekłam ciasto z figami, ale na pewno będę powtarzać :)

      Usuń
  2. Tak zaryzykowałam i wyszło pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. doskonała :) mogę kawałeczek ? odwdzięczę się taką jeszcze z malinkami :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz