9/16/2013

Zupa krem z pieczonej dyni


Wczoraj pisałam o pieczonej dyni, a dziś zgodnie z daną obietnicą podaję pierwszy przepis na wykorzystanie upieczonej dyni. Oczywiście do dzisiejszej zupy możemy wykorzystać dynię gotowaną na parze lub ewentualnie wrzucić surową do wody lub bulionu. Jednak zachęcam do upieczenia dyni, nie wymaga to wiele zachodu, a efekt znakomity !  I różnica w smaku znaczna :-)



Zupa krem z pieczonej dyni
Składniki:
600 g pieczonej dyni
1 litr bulionu
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki kuminu
1 łyżeczka papryki
1/2 łyżeczki chili
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
2-3 łyżki startego ostrego sera

Wykonanie:
Pieczoną dynię wrzucamy do garnka, zalewamy bulionem, dodajemy przyprawy. Po zagotowaniu trzymamy zupę na ogniu przez 5 minut, następnie ją zdejmujemy i dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i oliwę i blendujemy.
Podajemy posypane startym ostrym serem.
Z takich proporcji zupa wychodzi gęsta, jeśli wolicie rzadszą dodajcie większą ilość bulionu.


Print Friendly and PDF

2 komentarze: