Szybka tarta z warzywami


Tak jak pisałam poprzednio, przy okazji zamieszczenia przepisu na tartę ze szpinakiem i serem pleśniowym, lubię mieć pod ręką gotowe ciasto francuskie. Możemy je wykorzystywać do przygotowania przeróżnych dań słodkich i wytrawnych. Posłuży nam w momentach awaryjnych, gdy niespodziewani goście pojawiają się w  drzwiach, lub jako element dania  "na winie"... Już tłumaczę o co mi chodzi :-). Czasami zostają nam w lodówce niewykorzystane poprzednio składniki w takich ilościach, że nie wiadomo co z nim zrobić..., trochę tego, trochę tego... 
Czyli dziś przykład na danie z tego co się nam nawinie pod rękę jak otworzymy lodówkę ! Ja otworzyłam i ujrzałam resztę szpinaku, który został mi po tarcie i 2 samotne cukinie :-).  

Szybka tarta z warzywami
Proporcje na formę o wymiarach 30 x 24 cm
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 małe okrągłe cukinie
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g świeżego szpinaku
  • 2 jajka
  • 200 ml śmietany 18 %
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowa
Wykonanie:
Szpinak płuczemy, usuwamy łodyżki, kroimy w paski i delikatnie podsmażamy przez 3-4 minuty na oleju wraz z posiekanym czosnkiem.
W misce mieszamy jajka, śmietanę, przyprawy i dodajemy lekko przestudzony szpinak.
Szklaną formę o wymiarach 30 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, układamy na nim ciasto. Na ciasto wylewamy masę śmietanowo-szpinakową i dokładnie ją rozprowadzamy.
Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25- 30 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia na wierzchu układamy pokrojoną w cienkie plastry cukinię i delikatnie skrapiamy ją oliwą.

Komentarze

  1. Nie dość, że smaczne, to jeszcze estetyczne :)
    I ja mam zawsze pod ręką ciasto francuskie... niewykluczone, że dziś będzie tarta z grzybami (akurat to mi się dziś 'nawinie') :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wygląda, a ja taka głodna jestem...;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Ja też uwielbiam ! Pasuje ze wszystkimi nadzieniami :-)

      Usuń

Prześlij komentarz