Sos z pieczonych pomidorów


Przy ostatnim pieczeniu pomidorów część z nich brzydko mi się rozpadła, niestety nie nadawały się do podania w  całości. Postanowiłam więc je zmiksować i wyszedł mi rewelacyjny sos do makaronu, do mięsa, do warzyw, do pizzy...
 Część sosu zamknęłam w słoikach, będzie jak znalazł, żeby urozmaicić zimowe obiady słonecznym letnim aromatem.

Sos z pieczonych pomidorów
Składniki:
  • 500 g pieczonych pomidorów
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek
Wykonanie:
Cebulę i czosnek drobno siekamy, następnie podsmażamy, aż do momentu zeszklenia się warzyw. Pieczone pomidory wkładamy do garnka, blendujemy je i dodajemy do nich czosnek i cebulę. Dusimy na malutkim ogniu przez 15-20 minut. Sos przyprawiamy, dodajemy oliwę.
Sos po dodaniu warzyw możemy zblednować, jeśli lubimy, żeby był gładki. Ale możemy go również zostawić bez blendowania, z wyczuwalnymi kawałkami cebuli.

Komentarze

Prześlij komentarz