Pieczona papryka

pieczona czerwona papryka w białej misce
Pieczona papryka


Dzisiaj kolejne pieczone warzywko, tym razem jest to papryka. Jej cena pomału spada, a  owoce są coraz bardziej dojrzałe, kusi nas z targowych straganów, więc pora odpalić piekarnik.

Tak przygotowaną paprykę, zalaną uprzednio oliwą, możemy zamknąć w słoikach. Możemy też ją zamrozić w woreczkach foliowych. Wtedy warto jest zachować sok, który z nich wypłynął w czasie pieczenia i wlać go do woreczków.

 

Kulinarne inspiracje na Facebooku

Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na FB → https://www.facebook.com/KulinarnePrzygodyGatity.
 

kawałki czerwonej papryki w oliwie

 

Pieczona papryka

Składniki:
  • 1 kg dojrzałej mięsistej papryki
  • 3 ząbki czosnku
  • sok z 1 cytryny
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól
  • oliwa EV
  • świeży tymianek

 

Wykonanie

  • Paprykę myjemy, wycinamy z niej gniazdka i usuwamy nasionka.
  • Piekarnik nagrzewamy do  200 stopni, blaszki wykładamy papierem do pieczenia i stawiamy na niej papryki wycięciami po gniazdkach do dołu. 
  • Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 40 minut, do momentu aż papryki lekko ściemnieją. 
  • Wtedy wyjmujemy je z piekarnika i takie gorące wkładamy do torebki foliowej, którą szczelnie zamykamy.
  • Gdy papryki lekko przestygną, kroimy je na pół lub na 3 części i zdejmujemy z nich skórkę. 
  • Uwaga, bo mogą być gorące  w środku !
  • W moździerzu ucieramy czosnek z solą, dodajemy pieprz, sok z cytryny i oliwę. 
  • Tak przygotowanym sosem polewamy paprykę.
  • Na koniec posypujemy listkami tymianku.



Komentarze

  1. To jest moje najnowsze odkrycie - pieczona papryka, obrana ze skórki smakuje niebiańsko! I można ją wykorzystać do wielu potraw: sałatek, zup itd. Zapraszam do dodania wpisu do mojej akcji psiankowatej ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak. Zupa krem z takiej papryki, niebo w gębie :D. Boska też jest w najprostszej postaci: grillowany chleb, masło czosnkowe i na to papryka !

      Usuń
  2. Serdecznie Ci polecam ten sposób na paprykę. Na prawdę jest rewelacyjna !

    OdpowiedzUsuń
  3. robiłam taką w niedzielę,troszeczkę mi się przypaliła i tym samym zyskała lekko grzybowy posmak-jest przepyszna,polecam!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam pieczona paprykę. Nawet polubiłam juz to babranie z obieraniem ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wisiu, mam tak samo :-)
      Niektóre papryki obierają się rewelacyjnie, z niektórymi trzeba się porządnie namęczyć..., ale to co następuję po tym babraniu, czyli konsumpcja, rekompensuje wszystko !

      Usuń
  5. Trafiłam tu zawiłą drogą i ściągam kilka przepisów a paprykę piekę w folii i obiera się szybciutko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że jednak się udało trafić :). W folii to też dobry sposób.

      Usuń
  6. Gdybym chciała to zawekować w słoiki to ile czasu?? 10 minut będzie ok??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dałabym 15 minut, bo marynata będzie zimna, tak?

      Usuń

Prześlij komentarz