9/09/2013

Domowe lody żurawinowe


Sezon lodowy powoli zbliża się ku końcowi, niestety... Choć myślę, że pomimo  nadchodzących jesiennych chłodów  będę jeszcze je robić. Bardzo nam zasmakowały, (w tym roku ani razu nie jedliśmy sklepowych lodów) i ciągle tyle smaków do wypróbowania... Więc pewnie lody żurawinowe to nie jest moje ostatnie słowo :-)

Domowe lody żurawinowe
Składniki:
3 żółtka
200 ml mleka
200 ml śmietanki 36%
120 g cukru
350 g mrożonej żurawiny + 2 łyżki cukru


Wykonanie:
Ważnie przy robieniu lodów: wszystkie składniki powinny być dobrze schłodzone !

Żurawinę rozmrażamy i zasypujemy 2 łyżkami cukru. Następnie podgrzewamy na małym ogniu, aż żurawina puści sok, wtedy zwiększamy ogień i gotujemy do miękkości żurawiny, około 20 minut.
Owoce odstawiamy do wystygnięcia, a następnie je  przecieramy przez sitko lub blendujemy i chowamy do lodówki.
Żółtka ucieramy z  cukrem na puszystą masę, dodajemy do nich mleko i dokładnie mieszamy.
Osobno ubijamy na sztywno kremówkę, po czym łączymy ją z masą żółtkową, a następnie z żurawinami.
Z zamrażarki wyjmujemy mrożącą się od 24 godzin miskę z maszynki do lodów. Włączamy ją i powoli wlewamy do niej masę lodową. Maszynka powinna pracować około godziny, następnie lody przekładamy do plastikowego pojemniczka i mrozimy przez 3-4 godziny.




Print Friendly and PDF

4 komentarze:

  1. mmmmiam!!! i po co ja oglądam takie zdjęcia przed snem....

    OdpowiedzUsuń
  2. aż jestem ciekawa takich żurawinowych :) ja tam nawet zimą mogę jeść domowe lody :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Też byłam ciekawa, więc postanowiłam zaryzykować :D. Nigdy do tej pory lodów o takim smaku nie jadłam. Przypominają trochę porzeczkowe... Pyszne !

    OdpowiedzUsuń