9/26/2013

Chutney śliwkowy

sos-ze-sliwek-w-sloiku

Przy okazji śliwkowego ciasta postanowiłam zrobić też jakieś śliwkowe przetwory. Powidła mam jeszcze z zeszłego roku, więc może nie dżem... może coś bardziej wytrawnego... coś do pieczonego  schabu albo kurczaka. W takim razie będzie chutney ! Słodkawo-kwaskowy i korzenny dodatek do mięs, zastępca żurawiny czy borówek.


Chutney śliwkowy
Składniki:
  • 800 g śliwek węgierek
  • 200 g cebuli
  • 70 ml octu winnego
  • 100 g cukru
  • 100 g rodzynek
  • 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • spora szczypta mielonych goździków
  • szczypta pieprzu kajeńskiego

Wykonanie:
Śliwki myjemy, wyjmujemy pestki, a owoce kroimy na 4 części. Cebule kroimy w drobne piórka i razem ze śliwkami umieszczamy w garnku o grubym dnie. Dodajemy pozostałe składniki chutneya. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu, dopóki owoce nie puszczą soku, a następnie zdejmujemy pokrywkę, podnosimy trochę ogień i smażymy do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Ja przygotowanie chutneya rozłożyłam na 3 dni. Po całkowitym przestudzeniu można dobrze ocenić jego konsystencję.
Gotowy gorący chutney przekładamy do wyparzonych słoików, pasteryzujemy przez 10 minut i studzimy słoiki odwrócone denkami do dołu, przykryte ściereczką.



Print Friendly and PDF

7 komentarzy:

  1. U mnie w domu na pewno będziemy robić powidła, ale może na taki chutney też się skusimy? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja powideł nie robię, ale chutnej, to świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziewczyny, zachęcam Was ! Ja do tej pory robiłam tylko powidła, chutney mnie jednak przekonał do zmiany ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszna propozycja :) chyba się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A np. do czego można użyć taki chutney śliwkowy? Pytam dlatego, bo nigdy żadnego nie robiłam, a wygląda to smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak napisałam powyżej, do wszystkich rodzajów mięs, i na ciepło i na zimno będzie doskonały :).

      Usuń