8/07/2013

Patatas bravas, czyli "odważne" ziemniaki


Patatas bravas to jedna z popularniejszych przystawek w hiszpańskich barach. Są dwie szkoły ich podawania; jedna według której podajemy przysmażone ziemniaki polane sosem, i druga, która mówi, że ziemniaki  są najlepsze, gdy się je  wymiesza  z sosem od razu na patelni. Ja jestem zwolenniczką tej drugiej metody, ale wybór należy do Was :-). Jedno natomiast jest pewne: koniecznie trzeba je zrobić  w domu, mają charakter !

Patatas bravas, czyli "odważne" ziemniaki

Składniki:
1 kg ziemniaków
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
200 ml przecieru pomidorowego
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka papryki
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
*1 łyżeczka żółtego barwnika spożywczego (colorante)
1 łyżka octu winnego
sól
oliwa z oliwek
* możemy też dodać zamiennie kurkumy

Wykonanie:
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie. Gdy się zeszkli dodajemy wszystkie rodzaje papryki, szybko mieszając, żeby się nie przypaliły. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, cukier, barwnik i solimy. Dusimy na małym ogniu około 15 minut, na 5 minut przed zakończeniem gotowania dodajemy posiekany czosnek. Po odstawieniu patelni  z ognia dodajemy ocet i miksujemy dokładnie przygotowany sos.
W międzyczasie obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę 2 na 2 cm. Zalewamy je wrzątkiem z odrobiną soli i gotujemy około10 minut. Muszą być twardawe.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy odcedzone ziemniaki do momentu, aż będą miękkie i przyrumienione. Ziemniaki mieszamy z sosem, podajemy ciepłe, chociaż na zimno też doskonale smakują.


Print Friendly and PDF

2 komentarze:

  1. Pyszne, w wersji pomidorowej, ciekawy pomysł ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń