8/26/2013

Pasta z bakłażana




Sezon bakłażanowy w pełni ! Bardzo mnie to cieszy, bo bakłażan to jedno z moich ulubionych warzyw. Niestety, w domu jestem osamotniona w mojej miłości, bo poza Połówkiem, który sporadycznie jada bakłażana, nie ma innych chętnych. Ale ja się nie zrażam i kombinuję :-). Dziś będzie to pasta z pieczonego bakłażana.

Pasta z bakłażana
Składniki:
1 duży bakłażan (niestety zapomniałam go zważyć...)
3 łyżki oliwy z oliwek EV
3 łyżki octu winnego
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka soli
1 łyżka posiekanej natki

Wykonanie:
Bakłażana kroimy na pół, smarujemy oliwą, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po około 30 minutach sprawdzamy czy jest miękki, jeśli tak, to go wyjmujemy; jeśli jeszcze, nie to pieczemy odpowiednio dłużej.
Gdy bakłażan lekko przestygnie, zdejmujemy z niego skórkę, kroimy na kawałki i wrzucamy do blendera. Dodajemy oliwę, ocet, czosnek i sól. Blendujemy, a gdy pasta jest już gotowa, dodajemy natkę i mieszamy.


Print Friendly and PDF

2 komentarze:

  1. Ja dzisiaj robię baba ganoush, też pastę z bakłażana. Zapraszam do mojej akcji Warzywa psiankowate 2013 :)

    OdpowiedzUsuń