8/27/2013

Domowe lody wiśniowe



Doszłam do wniosku, że chyba już jestem nudna z tymi lodami ;-).  No cóż... wisienkom nie mogłam się jednak oprzeć ! Kolor lodów wyszedł niesamowity, wcale nie wisienkowy, ale myślę, że to kwestia tego, że lody robiłam z surowych wiśni. Następnym razem przetestuję wersję  z wiśniami przetworzonymi.

Domowe lody wiśniowe
Składniki:

Wykonanie:
Ważne przy robieniu lodów: wszystkie składniki muszą być porządnie schłodzone !

Wiśnie drylujemy i zasypujemy 2 łyżkami cukru, odstawiamy na godzinę. Następnie blendujemy, jeśli nie lubimy kawałków owoców w lodach, można też rozgnieść je widelcem. Gdy owoce są już rozdrobnione wkładamy  je do lodówki. 
Żółtka ubijamy z cukrami na puszystą masę, dolewamy do nich mleko i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki.
W osobnej misce ubijamy kremówkę na sztywno.
Następnie masę żółtkową, kremówkę i wiśnie mieszamy delikatnie do połączenia składników.
Z zamrażarki wyjmujemy mrożącą się od 24 godzin misę z maszynki do lodów. Uruchamiamy maszynkę i powoli wlewamy do niej masę lodową.
Lody kręciłam 60 minut. Następnie mrozimy  w zamrażarce przez kolejne 3 godziny.


Print Friendly and PDF

4 komentarze:

  1. o nie! to wygląda bardziej niż pysznie... dziękuję, że teraz nie mogę przestać myśleć o jedzeniu!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dałabym sobie głowę uciąć, że to lody jagodowe :) Piękny kolor i apetyczne lody :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kolorek jagodowy wyszedł to fakt ! Niestety aparat troszkę przekłamuje, w rzeczywistości nie sa aż tak jagodowe :-), ale pychotka !

      Usuń