7/11/2013

Pesto z natki pietruszki i orzeszków


Lubię mieć w lodówce słoiczek pesto domowej roboty. Na jego bazie możemy na szybko przygotować sporo dań: makarony, różnego rodzaju grzanki czy kanapki. Wspaniale też smakują grillowane warzywa czy mięsa posmarowane pesto.
Przygotowanie pesto w domu to dosłownie chwila, a satysfakcja gwarantowana ! A najważniejsze jest to, że pesto możemy sobie komponować według naszego gustu i smaku. Co do niego dodamy, to już tylko i wyłącznie nasza inwencja.
Zachęcam do testowania i próbowania !

Pesto z natki pietruszki i orzeszków

Składnik na słoiczek:
1 pęczek pietruszki
100 g dowolnego sera pleśniowego
4 łyżki orzeszków ziemnych niesolonych
około 1/2 szklanki oliwy z oliwek EV
2 ząbki czosnku

Wykonanie:
Wszystkie składniki blendujemy w mikserze. Jeśli pesto wyjdzie nam za gęste możemy dodać więcej oliwy.
Ja nie dodaję do pesto soli, ser pleśniowy jest na tyle słony, że nie ma już takiej potrzeby.


Print Friendly and PDF

3 komentarze: