Patatas alioli, czyli hiszpańskie ziemniaki czosnkowe

ziemniaki-majonez


Patatas alioli to typowa hiszpańska przekąska, czyli tapa, podawana w barach do piwa czy wina.  Na naszych polskich stołach też doskonale się sprawdza, jako np. dodatek do grillowanych potraw. Moja wersja to wersja ekspresowa i lekko odchudzona, z dodatkiem jogurtu.
Hiszpanie zamiast gotowego majonezu sami go robią. Ucierają czosnek z sokiem cytrynowym, solą i oliwą. Powstaje pyszny gęsty czosnkowy sos, przepis znajdziesz tu → domowy majonez czosnkowy.


Patatas alioli

Patatas alioli, czyli hiszpańskie ziemniaki czosnkowe

Czas przygotowania: 35 minut
Składniki:

  • 1 kg młodych małych ziemniaków
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sok z połowy cytryny
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki


Wykonanie

Ziemniaki w mundurkach gotujemy na parze 20-25 minut. Studzimy, obieramy ze skórki i kroimy na pół.
W moździerzu ucieramy czosnek z solą i połową natki. W misce mieszamy  majonez, jogurt, sok z cytryny i resztę natki, dodajemy utarty czosnek
Mieszamy razem z ziemniakami i przyprawiamy do smaku. Podajemy schłodzone.





Komentarze

  1. Chętnie zjadłybyśmy takie ziemniaki na obiad:) Pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  2. super przepis - musi być pyszny ;-)

    http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. brzmi pysznie, bardzo lubię czosnek więc pewnie by mi smakowało takie danie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Koniecznie polecam do wypróbowania :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetna akcja z tapas:) Będę zaglądać i wyczekiwać wpisów:)

    OdpowiedzUsuń
  6. robię podobną sałatkę, ale dodaje jeszcze jaja przepiórcze:) pychotka ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Musi cudnie wyglądać :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz