7/16/2013

Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe


Od kiedy stałam się posiadaczką maszynki do lodów testuję różne przepisy. Dzisiaj przepis podpatrzony na blogu Kulinarne wariacje , troszkę przeze mnie zmodyfikowany. Do truskawek dodałam mus rabarbarowy.


Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe

Składniki:
  • 500 g truskawek
  • 3 duże łyżki musu rabarbarowego
  • 400 g jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 4 łyżki cukru
  • 250 g śmietanki kremówki 30%

Wykonanie:
Jogurt miksujemy z cukrem, następnie dodajemy do niego truskawki rozgniecione widelcem i  mus z rabarbaru i dalej miksujemy.
Kremówkę ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z masą jogurtowo-owocową.
Następnie lody przelewamy do maszynki do lodów, uprzednio odpowiednio zmrożonej i postępujemy zgodnie z zaleceniem producenta maszynki.
Potem przekładamy lody do pojemnika, przykrywamy i wkładamy do zamrażarki. Po 3-4 godzinach lody powinny być gotowe.



Print Friendly and PDF

2 komentarze:

  1. musze wyprobowac ten smak:D
    w lodówce marzną właśnie moje pierwsze lody - miętowe :D

    OdpowiedzUsuń