6/16/2013

Tzatziki, grecki sos czosnkowy


Grecy robią tzatziki na bazie gęstego jogurtu, ja jednak preferuję serek homogenizowany. Gdy ogórki puszczą trochę soku, sos uzyskuje odpowiednią konsystencję i nie jest za rzadki. Podaję go do grillowanych warzyw lub mięsa.

Tzatziki, grecki sos czosnkowy

Składniki:
1 ser homogenizowany 500 g
1 średni zielony ogórek
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanego koperku
3 łyżki oliwy z oliwek EV
sól

Wykonanie:
Ogórka porządnie myjemy i ścieramy na grubej tarce. Posypujemy odrobiną soli  i czekamy aż puści sok.
Do miski wkładamy  ser, przeciśnięty przez praskę czosnek, koperek, dodajemy oliwę i lekko odciśniętego ogórka. Wszystko mieszamy, dodając soli do smaku.

Print Friendly and PDF

2 komentarze:

  1. Ciekawa wersja, ja robię z mięta i octem, taki dostałam przepis w Grecji;-)
    Z chęcią wypróbuje twojego;)
    Pozdrawiam!
    Kalejdoskop Renaty

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja wersja jest trochę spolszczona ;-) Następnym razem dodam trochę octu.

      Usuń