6/28/2013

Lekka zupa krem z młodej kapusty


Temperatura za oknem trochę spadła, więc  pora na zupę, lekką z sezonowych warzyw. Dziś przedstawiam krem z młodej kapusty z dodatkiem cukinii.

Lekka zupa krem z młodej kapusty

Składniki:
1 główka młodej kapusty
1 średnia cukinia
3 nóżki z kurczaka
1.5 litra wody
pęczek koperku
1/ 2łyżeczki mielonego kuminu
1 łyżeczka zmielonego lubczyku
płynna przyprawa maggi
1 łyżka domowej vegetty
sól, pieprz
oliwa z oliwek EV

Wykonanie:
Do garnka wlewamy 1.5 litra wody, dorzucamy nóżki, wsypujemy vegettę. Gotujemy około 30 minut. 
Kapustę pokrojoną na kawałki podsmażamy na oliwie w innym garnku, po 10 minutach dodajemy pokrojoną na kawałki cukinię, smażymy kolejne 5 minut. Następnie warzywa przekładamy do garnka z wywarem mięsnym, dodajemy wszystkie przyprawy oprócz koperku. Gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie, po czym wyjmujemy nóżki, a zupę miksujemy.
Koperek siekamy i wsypujemy do zupy.



Print Friendly and PDF

3 komentarze:

  1. Nie wiedziałam, że z kapusty też można zrobić krem. :)
    Fajnie wygląda.
    dariawkuchni.

    OdpowiedzUsuń
  2. śiwetny pomysł, nie podawałam nigdy młodej kapsuty w postaci kremu:) bardzo ciekawy pomysł:D szkoda, że już swoją kapustę zużyłam wczoraj:) wykorzystam pomysł przy następnym zakupie kapusty:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też do tej pory nie wpadłam na to, żeby zrobić zupę krem, zawsze był kapuśniaczek... :-)

    OdpowiedzUsuń