6/13/2013

Ciasto: rabarbar, truskawka


To już kolejna wersja ciasta jogurtowego. Truskawki i rabarbar to cudny duet, który się smakowicie uzupełnia ! Sprawdza się doskonale  zarówno w dżemie, jak i w cieście.

Ciasto: rabarbar, truskawka

Składniki:
1 szklanka  jogurtu
1 szklanka cukru
2,5 szklanki mąki pszennej
3 jajka
0,5 szklanki oleju
1 cukier waniliowy
1/2 łyżeczki kardamonu
2 laski rabarbaru
kilkanaście niewielkich truskawek, zależy ile się nam uda ich wcisnąć :-)
cukier puder do posypania

Wykonanie :
Składniki na ciasto mieszamy w misce przy pomocy miksera.
Rabarbar kroimy w ukośne plasterki.
Ciasto wykładamy na natłuszczoną tortownicę o średnicy 33 cm, wciskamy w nie rabarbar i truskawki.
Pieczemy w temperaturze 175 stopni ok. 45 minut.
Jak ciasto przestygnie posypujemy je cukrem pudrem.



Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz