Chłodnik pomidorowy



Ponad 30-stopniowy upał za oknem to odpowiedni moment na przygotowanie chłodnika. Zajmie nam to chwilkę, bez podnoszenia temperatury wokół nas ;-). Wprawdzie moje córki uważają, że zimna zupa to nie zupa :-))), ale mimo wszystko serdecznie polecam spróbować ! Przepis wypatrzony u Marghe z Misz Masz Kulinarny, troszeczkę zmieniony.

Chłodnik pomidorowy

Składniki:
1/2 litra kefiru
1/2 litra jogurtu
1 kg pomidorów
1 zielony ogórek
3 ząbki czosnku
1/2 pęczka bazylii
sok z jednej cytryny
odrobina chili w proszku
oliwa z oliwek EV
sól, pieprz
przyprawa maggi

Wykonanie:
Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i wrzucamy na sitko, aby odciekły z nadmiaru soku. Ogórka ścieramy na grubej tarce, solimy i po 15 minutach odciskamy.
Z pokrojonych pomidorów odkładamy na bok 2 duże łyżki. Resztę miksujemy razem z ogórkiem, bazylią i przyprawami. Następnie dolewamy kefir, jogurt, sok z cytryny i oliwę.
Chłodnik odstawiamy do lodówki, musi być porządnie schłodzony. Podajemy z pokrojonymi w kostkę pomidorami.

Komentarze

Prześlij komentarz