5/15/2013

Zupa botwinka


Na targach i bazarach zrobiło się kolorowo. Maj jest najbardziej kolorowym  miesiącem w roku, więc trzeba to wykorzystać :-). W związku z tym dziś na blogu jedna  z bardziej kolorowych polskich zup: botwinka.


Zupa botwinka

Składniki:
  • 3 nóżki kurczaka
  • 1 marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 1/2 litra wody
  • pęczek botwinki
  • szczypta kwasku cytrynowego
  • 1 mały kubek śmietany
  • sól, pieprz
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • szczypiorek
Wykonanie:
Marchewkę, pietruszkę i selera kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka razem z kurczakiem, zalewamy zimną wodą. Gotujemy do miękkości warzyw.
Botwinkę moczymy w zimnej wodzie i dokładnie płuczemy. Małe buraczki kroimy w kostkę, wrzucamy do gotujących się warzyw, dodajemy kwasek. Po 4-5  minutach dodajemy pokrojone w paski liście botwinki. Gotujemy jeszcze dosłownie chwilę. Przyprawiamy. W osobnej misce mieszamy śmietanę z odrobiną zupy, wlewamy do garnka, mieszamy, wsypujemy szczypiorek. Podajemy z jajkiem pokrojonym w  ósemki.


Print Friendly and PDF

7 komentarzy:

  1. A dzisiaj mi po głowie chodziła ...uwielbiam taką z jajkiem

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności,bardzo lubię tą zupę:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Teraz czaję się na szczawiową :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. super, planuję wykonać w przyszłym tygodniu

    OdpowiedzUsuń
  5. Czytam przepis: gotować do miękkości warzyw. A kurczak ? Ma być twardy ???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kurczak to bardzo delikatne mięso i szybko się gotuje. Jak warzywa się ugotują, to kurczak też już będzie miękki.

      Usuń