5/24/2013

Ryż z kurczakiem i warzywami


Dzisiejszy przepis to klasyczne danie... na winie :-), czyli wrzucamy na patelnię, to co nam się nawinie pod rękę. U mnie to danie zmienia składniki w zależności od tego co akurat mam w lodówce.

Ryż z kurczakiem i warzywami

Składniki:
  • 2 piersi kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 5 pieczarek
  • 5 suszonych pomidorków w zalewie olejowej
  • 1 szklanka długoziarnistego ryżu
  • 3 szklanki wody lub bulionu*
  • 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • sól, pieprz
  • olej
*ilość płynu jest uzależniona od rodzaju ryżu jaki użyjemy.

Wykonanie:
Kurczaka kroimy w kostkę, solimy, pieprzymy i podsmażamy na patelni. Po zrumienieniu kurczaka, dodajemy do niego cebulę pokrojoną w kostkę, marchewkę pokrojoną w półplasterki, pomidorki pokrojone w paski i pieczarki pokrojone w ćwiartki. Chwilę smażymy, aby warzywa lekko zmiękły, wtedy na patelnię wsypujemy opłukany ryż. Dokładnie wszystko mieszamy, tak aby ziarenka ryżu pokryły się tłuszczem. Chwilę go podsmażamy, po czym dolewamy 3 szklani wody lub bulionu, dodajemy przyprawy. Patelnię przykrywamy pokrywką.
Moc kuchenki zmniejszamy do minimum i pozwalamy ryżowi dusić się około 30 minut. Po tym czasie nasze danie powinno już być gotowe, aczkolwiek trzeba mieć na uwadze, że każdy gatunek ryżu może wymagać innego czasu gotowania.


Print Friendly and PDF

2 komentarze: