Kruche ciasto rabarbarowe


Oryginalny przepis na to ciasto to przepis na szarlotkę, ale jako, że sezon rabarbarowy w pełni jabłka postanowiłam częściowo zastąpić rabarbarem. Efekt więcej niż zadawalający :-) Ciasto jest bardzo delikatne, rabarbar kwaskowy a beza słodka !

Kruche ciasto rabarbarowe

Składniki:
1 kostka masła
5 jajek
2 szklanki mąki
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
1 jabłko
3 laski rabarbaru
szczypta soli
1/2 łyżeczki kardamonu
1 łyżeczka cynamonu

Wykonanie:
Z zimnego masła, żółtek, mąki, cukru waniliowego i proszku do pieczenia szybko zagniatamy ciasto. 1/3 ciasta wkładamy do zamrażalnika, resztę do lodówki.
Obrane jabłko ścieramy na grubej tarce, kroimy  w plasterki rabarbar. Białko ubijamy ze szczyptą soli i z cukrem na sztywną masę.
Ciasto z lodówki rozkładamy na natłuszczoną formę. Ja piekę w szklanej formie 30 x 24 cm. Na ciasto układamy rabarbar i jabłko, posypujemy przyprawami, wykładamy pianę z białek, a na samą górę ścieramy na tarce z dużymi oczkami ciasto wyjęte z  zamrażalnika.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut. Raz na jakiś czas należy zajrzeć do piekarnika i jeśli beza za szybko brązowieje, obniżyć temperaturę do 160 stopni.

Komentarze

  1. pięknie się prezentuje, ładny talerzyk:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki :-) A jak wspaniale smakuje... Polecam !

    OdpowiedzUsuń
  3. beza, kruche, rabarbar!
    mniam co za pyszności:)
    dziekuję Ci za dodanie tego ciacha do akcji rabarbarowej

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz