5/23/2013

Kopytka, ziemniaczane kluseczki



Kopytka... smak babcinej kuchni ! A najlepsze jest zawsze na końcu: wylizywanie talerza z resztek sosu, gdy nikt nie widzi :-) Do dziś mi tak zostało ! Doskonale smakują z każdym sosem, pysze też podsmażane na patelni.
 

Kopytka, ziemniaczane kluseczki

Składniki:
  • 1 kg ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
  • ok. 1 szklanki mąki pszennej*
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • mąka do podsypywania

* ilość mąki podaję orientacyjnie. Najlepiej wyczuć samemu, bo używamy różnych gatunków ziemniaków, jedne są bardziej mączne, inne bardziej wodniste. Najprościej zrobić test z ugotowaniem 2-3 klusek.

Wykonanie:
Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy.
W sporym garnku zagotowujemy wodę z łyżeczka soli. Kopytka trzeba formować na bieżąco, bo pozostawione dłuższą chwilę na blacie zaczynają się kleić.
Z zagniecionego ciasta odcinamy jeden kawałek, formujemy z niego wałeczek, podsypując mąką. Następnie wałeczek lekko przygniatamy, żeby zrobił się płaski i operując nożem po skosie odcinamy niewielkie kluseczki.
Kluski wrzucamy na wrzątek, gotujemy minutę od wypłynięcia.
Kopytka możemy  przechowywać w pojemniku  w lodówce, skropione niewielką ilością oleju lub roztopionego masła, aby się nie posklejały.


Print Friendly and PDF

4 komentarze:

  1. pyszne są też sobie jutro planuje takie zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kopytka wyglądają perfekcyjnie, aż człowiek głodny się robi jak patrzy na takie cuda:)
    Dziękuję za udział w mojej akcji.
    Pozdrawiam,
    Moje Kulinarne Rozterki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest mi niezmiernie miło uczestniczyć w Twojej akcji :-)

      Usuń