5/03/2013

Chrupkie sezamowe pieczywo razowe


Jest to wariacja przepisu na razowe chrupkie pieczywo pełnoziarniste. Postanowiłam poeksperymentować i dodać jeszcze płatki owsiane, dodać więcej sezamu i posypać nim obficie chlebek przed upieczeniem. Zdecydowanie jestem zadowolona z efektu, mój Ślubny też :-)

Chrupkie sezamowe pieczywo razowe

Składniki:
1 szklanka mąki razowej żytniej
1 szklanka otrębów żytnich
3 łyżki płatków owsianych
4 łyżki słonecznika
4 łyżki siemienia lnianego
4 łyżki sezamu
2 łyżki oleju
2 szklanki wody
1 łyżeczka soli
sezam do posypania

Wykonanie:
Mieszamy suche składniki, dodajemy do nich mokre. Dokładnie mieszamy.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy olejem i rozprowadzamy po nim masę, najcieniej jak to możliwe. Posypujemy obficie sezamem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni 30 minut, następnie zmniejszamy do 150 stopni i pieczemy kolejne 20  minut.
Pieczywo kroimy jeszcze letnie. Po wystudzeniu przechowujemy w blaszanym pudełku, aby cały czas pozostało chrupkie.




Print Friendly and PDF

4 komentarze:

  1. takie pieczywo to świetny pomysł, zapisałam sobie przepis i na pewno zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. I jest bardzo proste do zrobienia. Chwila moment i mamy chlebek :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. witam! a ile kalorii ma taka jedna kromeczka?

    OdpowiedzUsuń