4/08/2013

Tagliatelle z sosem śmietanowym


Młodsze dziecię zażyczyło sobie makaronowe wstążki z sosem śmietanowym. Szybki przegląd lodówki... i oto jest ! Na zrobienie sosu potrzeba dosłownie tyle czasu, ile gotuje się makaron.

Tagliatelle z sosem śmietanowym

Składniki:
250 g suchego tagliatelle
250 g pieczarek
3 cienkie kotlety schabowe pokrojone w paski
1 duże opakowanie śmietany 18 %
3 łyżki starego żółtego sera
olej do smażenia
sól, pieprz, odrobina chili w płatkach

Wykonanie:
Kawałki schabu oprószamy solą i pieprzem, podsmażamy na patelni. Następnie dorzucamy pokrojone w ćwiartki pieczarki, podsmażamy. Patelnię zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietanę szybko mieszając, aby śmietana nam się nie zważyła  Stawiamy z powrotem na kuchenkę i podduszamy wszystko razem na małym ogniu dłuższą chwilę. Jeśli sos będzie za gęsty można dolać odrobinę wody.
Przyprawiamy wedle gustu.
W międzyczasie zagotowujemy posoloną wodę w dużym garnku i gotujemy makaron, według zaleceń producenta.
Tagliatelle łączymy z sosem i posypujemy tartym serem.


Print Friendly and PDF

1 komentarz:

  1. Nazwa makaronu bardzo egzotycznie brzmi a potrawa taka prosta:D

    OdpowiedzUsuń